Francis Ford Coppola Chardonnay Diamond collection

Samenvatting:

Druivenras       : Chardonnay.

Kleur                  : Medium strogeel.

Geur                   : Mooi citrusfruit in de geur, appel, rijpe meloen, heerlijk bloemig, wat vanille, rokerig, mooi breed en verleidelijk, heerlijk exotisch.

Smaak               : Een droge en soepele smaak, met een beetje vet en boter, maar vooral heerlijk tropisch fruit, een vleugje karamel en vanille, romig en krachtig.

Francis Ford Coppola

De maker van deze wijn, Francis Ford Coppola, is niet zomaar iemand. Het is namelijk de regisseur van The Godfather trilogy en ook Apocalypse Now. Door zijn indrukwekkende producties wordt hij daarom ook beschouwd als een van de belangrijkste regisseurs van Hollywood. Naast zijn werk als regisseur, scenarioschrijver en producer begon hij circa 1975 ook als wijnboer. Medio 1975 kocht hij samen met zijn vrouw, in Rutherford, Californië een landgoed van Gustave Niebaum, een zeekapitein van Finse afkomst. Dit landgoed is gelegen in de beroemde Napa Valley. Ook kocht hij de omliggende wijngaarden, welke nu Rubicon Estate Winery heet. Ook heeft Coppola een wijngaard in de Sonoma-vallei, Francis Ford Coppla Winery genaamd.

Wijnmaken is voor Francis niet nieuw, binnen zijn familie was het al een jarenlange traditie. Zijn grootvader maakte namelijk al wijnen in de kelders van hun appartement in New York. Hiervoor gebruikte hij druiven uit Californië, misschien daarom ook een reden dat hij het landgoed in Californië kocht. Nu zijn de wijnen die Francis maakt niet zoals die van zijn grootvader, maar wel met dezelfde filosofie: Wijnen om te drinken met vrienden en familie.

De wijn en zijn uniekheid

Deze mooie complex wijn ontstaat door een combinatie van druiven uit zowel wijngaarden aan de koelere kustgebieden en uit het warme binnenland. Door de goede balans in deze combinatie hebben deze wijnen interessante smaak en behoort het tot de meeste populaire rang aan wijnen

Het dal van Monterey heeft een uniek effect op het fruit wat er groeit. Het fruit heeft er namelijk een heerlijk rijp karakter en frisheid. Dit is mede te danken door de koele lucht die vanaf de oceaan het dal in komt. De chardonnay druif in deze wijn is afkomstig uit dit dal. De wijn wordt ook speciaal op dit fruit gemaakt, door hem voor een deel te laten gisten op roestvrijstaal. Een helft van de wijn is op Franse eikenhouten vaten gegist, dit geeft het wat extra complexiteit. Het resultaat is daneen bijzonder smakelijke en tegelijk ongecompliceerde Chardonnay, droog en intens, met goede zuren.

Het moederbedrijf van de Francis Ford Coppola Winery werd op 16 november 2011 door de International Wine & Spirit Competition uitgeroepen tot USA Wine Producer of the Year.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *