Deze drie punten moet je weten voor je begint met oesters eten

Over oesters eten zijn er maar twee kampen: Voor en tegen. Een grijsgebied bestaat er niet over. Ben jij geïnteresseerd of ben je al een liefhebber? Wellicht ben jij dan ook benieuwd over deze volgende punten. De eerste gaat over het juiste taalgebruik.
De zoute smaak van oesters
Zeg vooral niet “Deze oester smaakt zout”, een meer poëtische benadering is gepaster. Aangezien je hier te maken hebt met een werkelijke gastronomische lekkernij. Er bestaan vele schakeringen van smaak. Zo heb je zilt, metaalachtig of een zoete smaak, afhankelijk van de soort. Voor een deskundige beschrijving zou je kunnen zeggen: ‘Het zilte van de zee’, ‘een koperen nasmaak’ of ‘een zoete toets van meloen’.
De textuur van oesters
Stellen hoe groot een oester is, is niet relevant wanneer je praat over de oester. Wat wel interessant is om te beschrijven is de textuur. Je kan namelijk diverse omschrijvingen geven over jouw oester: Stevig, zacht of taai zijn enkele voorbeelden. Want net als in vissoorten zijn vele smaak en textuurverschillen te ervaren, dit geldt ook voor de oester.
Warm of koud eten
De klassieke manier van oesters eten is rauw, koud en recht uit de zee. Eventueel kan je peper en/of citroensap toevoegen. Maak de oester eerst met een vork en haal ze erna uit de schelp. Enkele keren kauwen kan de smaak meer los maken, wat een intense, volle ervaring geeft.
Momenteel zijn gegratineerde oesters ook heel populair, aangezien je dit zelf ook makkelijk kan klaarmaken. Haal alle oesters uit hun schelp en blancheer ze enkele minuten in hun eigen vocht. Scheidt vervolgens de oesters van het vocht en maak van het vocht een sausje, aangeraden wordt een champagnesaus. Giet de saus over de oesters en strooi wat kaas er overheen en zet het in de oven.
Bij ons kun je oesters op diverse manieren ervaren. Bijvoorbeeld: Fines de Claire of Zeeuwse Creuse. Kom het eens proberen. Reserveer nu.