De "Grey Shrimp": Hollandse granalen

De Hollandse garnaal heeft meerdere namen, zoals de Noordzee garnaal, grijze garnaal en internationaal word ze grey shrimp genoemd. In Nederland en België werken restaurants er ook graag mee. Hier wat enkele feiten over het beestje.

Anatomie van de garnalen

De populaire garnalen leven het meeste in zout water, hiermee bedoelen we garnalen die graag gegeten worden. Ze hebben een schaal, ook wel exoskelet genoemd, en zijn ongewervelde dieren. De garnaal bestaat uit 2 delen. Het voorste deel is de kop, welke bestaat uit een bek, ogen, ademhalingsstelstel, voorplantingsorgaan, bloedsomloop en voelsprieten. Het achterste gedeelte heeft de zwemspieren, hiermee beweegt het de vin-achtige platen. Dit is ook het gedeelte wat wij eten.

De garnaal van vangst tot pan

Na de vangst koken ze garnalen meteen, dit om het langer houdbaar te houden. Zoals eerder gezegd is het meeste gewilde het staartvlees, maar ook de kop kan in de keuken worden gebruikt. Over het algemeen komt de garnaal gepeld binnen, maar de ‘doppen’ zijn ook verkrijgbaar.

Daarnaast heeft pantser ook veel smaak en aroma. Ook geeft het een mooie kleur aan bouillon, marinade en andere ingrediënten. Zo kan je een hele rijke olie of garnalenbouillon ervan maken welke te gebruiken zijn voor saus of ragout.

Pellen van de garnaal

In vroegere dagen werden de garnalen in elke havenstad gepeld in garnalenpellerijen. Uiteindelijk werd deze arbeid te duur waardoor de garnalen per vrachtwagen naar Marokko werden vervoerd om daar te worden gepeld. Dit was natuurlijk totaal niet duurzaam. Inmiddels is dit in de laatste jaren veranderd door pelmachines inzetten, hierdoor zijn de garnalen weer lokaal verkrijgbaar, wat met zich mee brengt dat er minder conserveringsmiddelen nodig zijn en dat is te merken. Uiteraard blijft het beste het zelf pellen, dit wordt alleen nog maar door enkele topchefs gedaan.

Subtiele smaken

De Hollandse garnaal vereist subtiele combinaties door haar zeer delicate eigenschap. Eerste keuzes zijn dan ook citroen, tomaat en mayonaise. Een klassiek gerecht is de Belgische tomaat met garnaal. Ook is zelf gemaakte cocktailsaus een goede keuze. Verder zijn andere goede ingrediënten: Amandel, artisjok, avocado, bloemkool, bieslook, champignon, crème fraîche, kappertjes, koriander, knolselderij, komkommer, venkel en yuzu.

Kom bij ons ook heerlijk garnalen eten, zo serveren wij “Scampi in knoflook” en “Surf en Turf”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.