Vis en Meer Visrestaurant

4 manieren om inktvis klaar te maken

Koken met inktvis kan nog al als een uitdaging overkomen. Wellicht meer omdat het niet bij iedereen op het menu staat, maar niks is minder waar, je kan ze namelijk op alle reguliere manieren bereiden: Bakken, grillen, koken of frituren. We behandelen ze allemaal.

De inktvis bakken

Gewoonweg de inktvis in een pan bakken is wel een van de meest gebruikte manier en dit is ook niet moeilijk. Verhit de pan op de hoogste stand met olijfolie. Ondertussen strooi je wat peper en zout over de inktvis. Wanneer de pan op temperatuur is leg je de stukjes inktvis in de pan en voeg hier wat knoflook aan toe. Bak de inktvis helemaal door en haal er vervolgens van het vuur. Hierna is het lekker om nog wat extra olijfolie en citroen er over heen te doen. Maak het mooi af met wat fijngehakte petersele en citroenpartjes en je inktvis is klaar om te serveren.

Inktvis op de grill

Ideaal voor een Zuid-Europees thema en ook zeker niet moeilijk. Zorg er voor de inktvis goed droog gedept is. Maak een mengsel van citroensap en olijfolie en doe hier de inktvis stukjes. Laat dit voor 30 minuten in de koelkast staan.

Wanner dit klaar is kunnen we beginnen met het verwarmen van de pan, zet de grillpan op de grill en op een hoge stand. Vlak voordat we de inktvis op de grill doen, strooi nog wat peper en zout over de stukjes. Laat ze voor 5 minuutjes grillen. Na 2,5 minuten keer de stukjes even om. Je kan ze meteen serveren hierna, uiteraard is wat peterselie en stukjes citroen nooit verkeerd.

Dit werkt natuurlijk ook op een barbecue.

Simpelweg koken

Inktvis koken komt niet heel veel voor, maar het is niet lastig. Breng een half kopje azijn en een kopje water aan de kook, afhankelijk van hoeveel inktvis je hebt kan je hier meer van maken zolang de verhouding maar hetzelfde blijft. Wanneer het geheel kookt kan je het vuur lager zetten, maar wel zo dusdaning dat het blijft koken. Leg vervolgens de inktvis erin, zorg er voor dat alles onder water staat. Laat dit een uurtje op laag vuur koken. Snij de inktvis in stukjes en het kan worden geserveerd. Ook hier kan altijd olijfolie en peterselie bij gedaan worden, maar ook wat oregano is heerlijk.

De populaire manier: Frituren

De bekenste manier waarop inktvis wordt gegeten is frituren, dit wordt dan ook wel calamares genoemd. In vele tapasrestaurants komt dit voor, maar andere restaurants zoals visspecialisten, vaak als voor- of bijgerecht. Hier wordt vaak aioli of knoflooksaus bij geserveerd.

  • Verwarm de frituurpan op zo’n 175°C.
  • Snijd de inktvis in ringetjes van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter dik.
  • Strooi wat peper en zout over de ringetjes en besprenkel met wat citroensap of knijp een halve citroen uit over de ringetjes.
  • Meng in een kom een gelijk deel bloem met een gelijk deel maizena.
  • Schep de ringetjes door het bloem-maizena mengsel heen, zorg dat alles bedekt is met een goed laagje.
  • Gooi de ringetjes in de frituurpan en frituur zo’n 3 à 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Laat de calamares uitlekken op wat keukenpapier.
  • Besprenkel de gefrituurde inktvisringetjes met wat fijngehakte peterselie en serveer met wat citroenpartjes en aioli of knoflooksaus.

Ook bij ons kan je heerlijke inktvis bestellen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een heerlijk cioppino op de kaart als voorgerecht. Dit is een stoofpotje van gambas, schelpen en inktvis in tomatensaus. Reserveer nu om dit eens te komen proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *