2 heerlijke kabeljauw recepten om thuis te proberen
Twee heerlijke kabeljauw recepten die je gemakkelijk in je eigen keuken kan bereiden!

Gebakken kabeljauw in cherry-tomaatjes
Ingrediënten
- 600 gram kabeljauw
- 400 gram cherrytomaatjes
- 2 teentjes knoflook
- 150 ml witte wijn
- peper/zout
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 6 takjes basilicum
- 25 gram roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
Haal de kabeljauw een kwartier voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te komen. Snijd intussen de cherrytomaatjes doormidden.
Verwarm een koekenpan en verhit hierin de olie. Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en bak 4 minuten op de velkant. Keer om en bak nogmaals 4 minuten zoals hierboven uitgebreid beschreven staat.
Leg een vel aluminiumfolie klaar en verpak hierin de gebakken vis. Bak nu in dezelfde pan de cherrytomaatjes en pers de knoflook erboven uit. Voeg er na een minuut de witte wijn, de tomatenketchup en de roomboter toe en kook eventjes kort door. Hak het basilicum grof. Leg de vis weer terug in de pan en warm eventjes kort door.
Leg de kabeljauwfilet op een groot bord. Doe de helft van het basilicum door de saus en verdeel een paar lepels van de saus over de kabeljauw op de schaal. Bestrooi de gebakken kabeljauw met het overige basilicum en serveer de rest van de saus in een schaaltje ernaast. Erg lekker met rijst en een frisse salade.
Oven kabeljauw met witlof en mosterdroom
Ingrediënten
- 600 g minikrieltjes
- 2 el milde olijfolie
- 4 stronken witlof
- 10 g verse tijm
- 200 g crème fraîche
- 100 ml water
- 2 el Groninger mosterd
- 175 g geraspte oude kaas 48+
- 400 g kabeljauwfilets
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de krieltjes over de traybake of een bakplaat, meng met de olie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster ca. 10 min in het midden van de oven.
Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof. Snijd het witlof in de lengte in 4 parten, grote exemplaren in 6 parten. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng de crème fraîche met 100 ml water, de mosterd en de helft van de tijm en breng op smaak met peper.
Haal de krieltjes uit de oven en verdeel over de bakvorm. Verdeel het witlof, 75 g geraspte kaas (per 4 personen) en kabeljauw erover en druk een beetje aan. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Giet de mosterdroom erover en bestrooi met de rest van de kaas en tijm. Bak in ca. 30 min. onder in de oven gaar.