Kennisbank - Makreel
Makreel is een heerlijke en gezonde vis die je op verschillende manieren kunt bereiden. In deze blog post geef ik je een paar tips en recepten om makreel te koken, bakken, grillen of roken.
Makreel koken
Een makkelijke manier om makreel te bereiden is om hem te koken in een pan met water, zout, laurierblad en peperkorrels. Breng het water aan de kook en laat de makreel ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Haal de makreel uit de pan en laat hem even uitlekken. Je kunt de makreel zo eten of verwerken in een salade, sandwich of pasta.
Makreel bakken
Als je van een knapperig korstje houdt, kun je makreel bakken in een koekenpan met wat olie of boter. Dep de makreel eerst droog met keukenpapier en bestrooi hem met zout, peper en eventueel wat bloem. Verhit de olie of boter in de pan en bak de makreel op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin. Serveer de makreel met een partje citroen of een sausje naar keuze.
Makreel grillen
Makreel grillen is ook een lekkere optie, vooral in de zomer. Je kunt de makreel grillen op de barbecue, in de oven of in een grillpan. Snijd de makreel in moten of laat hem heel en maak een paar inkepingen in de huid. Bestrijk de makreel met wat olie en kruid hem met zout, peper, citroensap en verse kruiden zoals dille, peterselie of tijm. Gril de makreel ongeveer 10 minuten per kant tot hij gaar is.
Makreel roken
Een andere manier om makreel te bereiden is om hem te roken. Dit kun je doen in een rookoven, maar ook in een gewone oven met een rookzak. Je hebt hiervoor wel gerookte makreelfilet nodig, die je kunt kopen bij de visboer of supermarkt. Leg de makreelfilet in de rookzak en sluit hem goed af. Leg de rookzak in een voorverwarmde oven op 180 graden en laat hem ongeveer 20 minuten roken. Haal de rookzak uit de oven en open hem voorzichtig. De makreel is nu klaar om te eten of te gebruiken in andere gerechten.