Vis en Meer Visrestaurant

Kennisbank - Bouillabaisse

Bouillabaisse: Een Provençaalse Klassieker

Bouillabaisse, een culinair juweeltje uit de Provence, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Griekse Oudheid. Deze Franse saus is een ware traktatie voor visliefhebbers. Laten we eens duiken in de wereld van bouillabaisse.

Wat is Bouillabaisse?

Bouillabaisse is meer dan alleen een vissoep. De basis bestaat uit ingekookte witte wijn, azijn en fijngesneden sjalotjes (de reductie). Hierin worden allerlei ‘gewone’ visjes gekookt en daarna gezeefd. De soep die hieruit ontstaat, wordt als voorgerecht geserveerd. De stukjes gedroogd stokbrood, de croûtons, worden ingewreven met verse knoflook en overgoten met een pittige saus genaamd rouille. Vervolgens eet je de gekookte vissen, de eigenlijke bouillabaisse, als hoofdgerecht.

Variaties en Inspiratie

Bouillabaisse is een bron van culinaire creativiteit. Voeg rozemarijn, geraspte gember of saffraan toe aan de reductie voor extra smaak. Experimenteer met verschillende vissoorten en kruiden. Probeer het zelf en ontdek de magie van deze hemelse saus!