Rib eye met aardappeltjes

V&M_recept_6
Hoofdgerecht – 6 personen – 20 minuten

6 stukken rib eye (of biefstuk) van elk 175 gram
250 ml glacé (potje)
3 sjalotjes, fijngehakt
12 Roseval-aardappels
1 takje rozemarijn
2 pastinaken, geschild en in stukken gesneden
100 ml port
125 ml room
100 gram roomboter
2 eetlepels olijfolie

Bereiding

Haal het vlees ongeveer drie kwartier voor bereiden uit de koelkast.

Voor de saus:
Verwarm de olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en fruit hierin de sjalotjes tot ze goudbruin zijn. Blus af met de port en kook in tot de helft. Voeg de glacé toe en kook nog eens in tot de helft. Breng op smaak met zout en peper, en zet apart tot gebruik.

Voor de pastinaakcrème:
Oven voorverwarmen op 180 ºC. Leg de stukken pastinaak in een ovenschaal en bestrooi met zout en peper. Zet de pastinaak 45 minuten in de oven. Meng in de keukenmachine de pastinaak, room en roomboter tot een smeuïg geheel. Zet apart tot gebruik.

Voor de Roseval-aardappeltjes:
Oven voorverwarmen op 180 ºC. Was de aardappels, schillen hoeft niet. Snijd elke aardappel in drie stukken. Leg ze in een ovenschaal, schep om met de olijfolie en bestrooi met peper en zout. Leg het takje rozemarijn erbij. Ze de aardappeltjes 45 minuten in de oven.

Voor het vlees:
Oven voorverwarmen op 180 ºC en alvast een schaal mee laten opwarmen. Bestrooi de rib eye met zout en peper. Verhit een pan met antiaanbaklaag, voeg dan pas de olijfolie toe en bak het vlees 1 minuut per kant. Leg het vlees in de warme ovenschaal en zet 2 minuten in de oven. Het vlees uit de schaal nemen en buiten de oven 5 minuten afgedekt in aluminiumfolie laten rusten.

Verwarm intussen de borden voor, warm de saus en pastinaakcrème op. Leg op elk bord een stuk rib eye en schenk er een beetje saus over. Om elk stuk vlees een paar dotjes pastinaakcrème leggen en zes aardappelstukjes.

mobile menu icon
mobile phone icon