Less is more bij vis&meer

Leuk portret van Peter door Ilse Beekhof voor Swinckels. Ons huispilsner.

Hier drink je Swinckels’ volgens Swinckles
LESS IS MORE BIJ VIS&MEER
9 SEPTEMBER 2015, ILSE BEEKHOF

In niet bepaald de meest waterrijke provincie van het land een visrestaurant beginnen, daar kun je veel van zeggen, maar in ieder geval niet dat je met de stroming mee zwemt. In Utrecht dus geen zee aan mogelijkheden, maar wel een warm bad van bewoners wachtend tot er eindelijk eens een coquille op de borden wordt gehengeld. Een gesprek met Peter, die samen met John eigenaar is van VIS & MEER, een restaurant dat toepasselijk genoeg het anker heeft uitgegooid aan de Drieharingstraat.

V&M_Swinckels_1

Hoe lang heb je om deze straat gecirkeld tot er een plekje vrijkwam?
‘Ik had al een ander restaurant in deze straat. Maar miste een visrestaurant in Utrecht. Het lekkers uit zee gaat meestal linea recta naar Vlaanderen. Toen kreeg ik de mogelijkheid een paar deuren verder deze delicatessen te serveren.’

Altijd al zo’n behoefte aan vis gehad?
‘Met vis maakte ik kennis tijdens vakanties in Frankrijk. Daar eten ze sowieso heel fatsoenlijk. Niks broodtrommeltje of tosti tussen de middag, maar happen van vis.’

V&M_Swinckels_7B.jpg

En toen was de hele school gezinsleden om?
‘Mijn familie heeft wat met vis, ja. Ik heb een neef met een hengelwinkel, een zwager die handelt in oesters en mosselen en een vader waarmee ik vroeger vaak ging vissen. Mijn moeder maakte wel eens gestoofde kabeljauw of haalde een harinkje in huis. Maar het was niet zo dat we als voorgerecht oesters zaten te eten.’

De een een hengelwinkel, jij restaurant VIS&MEER.
‘Die naam slaat op het product en haar oorsprong. Ook vertelt de naam dat je hier meer kunt eten dan vis alleen. De Surf & Turf bijvoorbeeld, dan krijg je zowel vlees als vis. Ook hebben we een kalfsribeye, voor als je echt geen fanaat bent.’

V&M_Swinckels_2

Zijn er vaak mensen vies van vis?
‘We zijn nu vijf jaar bezig, dus men komt wel echt voor de vis. Met groepen heb je er soms wel een echte vleeseter tussen zitten. Hoe groter het gezelschap, hoe groter die kans.’

Wat is de VIS&MEERwaarde?
‘Als je vanaf Hoog Catharijne de Drieharingstraat binnenwandelt, stap je door een piepklein steegje. Onze entree is van hetzelfde formaat. Je verwacht niet dat we erin passen. Als je dan eenmaal binnen bent, sta je te kijken van de ruimte. We zijn meer dan je verwacht. Op alle gebieden.’

V&M_Swinckels_3

Drie gangen. Wat kunnen we daar verwachten?
‘Vooraf raad ik de coquilles met een crème van doperwten aan. Daarna zeg ik: joh, neem het plateau VIS&MEER. Dat is een soort fruits de mer, maar dan op onze manier. Met koud en warm, sashimi en scheermesjes, schelp- en schaaldieren. Producten die je zelf niet zo snel zou uitkiezen, maar nu toch kan proeven.

Hoe sluiten we al die vis af?
‘Vis is licht verteerbaar dus eigenlijk is alles mogelijk. Je zou zelfs een kaasplank kunnen nemen. Mijn tip is de petit grande dessert. Een groot aanbod kleine zoetigheden.’

V&M_Swinckels_4

Het schijnt dat Swinckels’ ook wel bij vis te verteren is.
‘Swinckels’ vind ik echt een aperitiefje. Al heb je natuurlijk mensen die de hele maaltijd door bier bestellen. Het is een pilsje dat net even anders is dan die 118 andere pilsners.’

V&M_Swinckels_5

We hoorden ook iets over de kreeftweek die net voorbij is. What’s next? De doradedagen?
‘Nou, binnenkort verwacht ik een golf mosselen. En buiten staat Sophia Loren oesters met cava aan te prijzen. Een hapje waarvoor mensen spontaan binnenstappen. De een gaat daarna nog door naar de film, de ander blijft meteen eten.

Komt dat door Sophia?
‘Die dame heb ik altijd al charmant gevonden. Ondanks dat ze intussen een jaar of tachtig is.’

Tot slot een tip voor de thuiskok. Hoe maak je vis het best klaar?
‘Vis heeft eigenlijk niks nodig. Een klein beetje vakkennis, goede pan, wat citroen. Je kunt van alles verzinnen en maken, met tien verschillende bereidingswijzen aankomen, maar recht uit de zee op je bord is vaak het lekkerst.’

En zo ontdekken we op een donderdagmiddag in de domstad dat de kracht VIS EN MEER vooral in minder zit.
Pim Nijland, Account Manager bij Swinckels’:
‘Bij een superieur restaurant hoort gewoon een superieur pilsner. Proost!’

https://www.swinckels.com/nl/blog/55/less-is-more-bij-vis-meer

 

mobile menu icon
mobile phone icon